Tattoo Stories

Pippi Kragtwijk

Tattoo Stijlen

Leave a comment

Elke tatoeage ziet er anders uit. Er zijn dan ook veel verschillende stijlen. Ook bij tatoeages kan je zeggen: er is voor ieder wat wils. Je kunt ze natuurlijk onderscheiden qua zwart-wit en kleur. Maar weten jullie welke stijlen er allemaal zijn, waar ze voor staan en waar ze oorspronkelijk voor gebruikt werden? Kennen jullie bijvoorbeeld de stijl Celtic? Dit is een hele oude stijl die al in de Romeinse tijd werd gebruikt om de soldaten van Caesar af te schrikken!

Japans

De Japanse tatoeage wordt in het Japans Irezumi of Horimono genoemd. Irezumi verwijst naar het feit dat de drager van de tattoo een veroordeelde crimineel was. Horimono is het woord waarmee naar tatoeage als kunst verwezen wordt.
De Japanse tattoo heeft een lange geschiedenis. Men vermoedt dat tattoos om spirituele en decoratieve redenen al 10.000 jaar voor Christus werden gezet. Een tijd lang werden tatoeages door de Japanse regering verboden, in een poging een goede indruk te maken op het Westen. In 1945 werd het tatoeëren gelegaliseerd maar behield zijn associatie met criminaliteit. Jarenlang werd je in Japan, als je een tattoo had, vergeleken met een lid van de Yazuka, de Japanse maffia.
De Japanse tattoos zijn ware kunstwerken. Er zitten prachtige afbeeldingen van flora en fauna in. Maar ook veel mythische helden en dieren zoals koi karpers, draken en goden met elk hun eigen betekenis. Vaak worden er dikke lijnen en bonte kleuren gebruikt maar ook vind je veel fijn schaduwwerk in de ontwerpen terug.
De Japanse stijl lijkt qua ontwerpen in een zekere zin ook een beetje op de stijl oriëntal, dit is een Oosterse tatoeage stijl waarbij de uitwerking belangrijker is dan het ontwerp. Het gehele lichaam wordt als ‘doek’ gebruikt met vaak onderwerpen uit de Oosterse mythologie.

Japanse tatoeage. Bron: Abbeville

Japanse tatoeage. Bron: Abbeville

Japanse tatoeage. Bron: Goldfished

Japanse tatoeage. Bron: Goldfished

Japanse tatoeage. Bron: Rotterdam Zuid - Japanse Tattoo Master

Japanse tatoeage. Bron: Rotterdam Zuid – Japanse Tattoo Master

Realistic

Bij deze stijl moet je denken aan portretten of landschappen die van foto’s af worden getatoeëerd, maar ook aan ontwerpen die levensecht lijken. Kijk maar eens naar de foto van de opengeritste schouder.
Meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun geliefde, kind of idool op hun lichaam te laten tatoeëren. Soms is het ook een herinnering aan een overledene en wordt het zo deel van het emotionele verwerkingsproces. Ook huisdieren vinden naast een plaatsje in het hart ook steeds vaker een plaatsje op het lichaam van hun baasje. Een portret is een moeilijk ontwerp met vaak veel details. Er kan ook makkelijk een portret mislukken, op internet kan je daar ook vele resultaten van vinden.

Realistic tattoo. Bron: Tattoo Mania

Realistic tattoo. Bron: Tattoo Mania

Realistic tattoo. Bron: Infamous Tattoo Company

Realistic tattoo. Bron: Infamous Tattoo Company

Realistic Tattoo. Bron: Paradise City Tattoo Expo

Realistic Tattoo. Bron: Paradise City Tattoo Expo

Tribal

Tribal tattoos vertegenwoordigen zowat een derde van alle tattoos. Het woord ‘tribal’ betekend letterlijk ‘van een stam’.  De term ‘tribal’ is veelomvattend en dekt een hele lading tattoos, van de traditionele tribal tattoos van inheemse culturen tot aan de nieuwste grafische ontwerpen voor het lichaam. Vroeger werden deze tribals gebruikt door volkeren als de Iban-Dajaks, de Maori’s en de Samoanen om aan te geven bij welke stam of familie je hoorde. Maar ook kon je elkaar zo gemakkelijk in het hiernamaals terug vinden. Wat vroeger gebeurde maar vandaag de dag nog steeds aan de orde is zijn mannen en vrouwen die een huwelijkstattoo nemen om zo hun liefde te bezegelen. In de oudheid werden pubers blootgesteld aan een tattoo voordat ze als volwassenen geaccepteerd werden. Als een vrouw de pijn van een tattoo niet kon verdragen, dan was ze zeker niet klaar voor de pijn van een bevalling en dus kon ze niet trouwen. Een jonge kerel die de pijn niet kon verdragen werd niet geschikt bevonden voor de strijd of jacht.
De tribal tattoos die in de afgelopen jaren een populaire westerse tatoeagestijl zijn geworden zijn dus gebaseerd op de ontwerpen van deze volkeren. Tribal tatoeëerders zijn zich erg bewust van het menselijke lichaam en benadrukken de spieren en rondingen met eenvoudige, grafische ontwerpen.

Tribal Tattoo. Bron: Infinity Tattoo Designs

Tribal Tattoo. Bron: Infinity Tattoo Designs

Tribal Tattoo. Bron: TattooMagz

Tribal Tattoo. Bron: TattooMagz

Tribal Tattoo. Bron: George Steinmetz

Tribal Tattoo. Bron: George Steinmetz

Old School

Zeeman. Bron: Ebaumsworld

Zeeman. Bron: Ebaumsworld

Old school is de tattoo stijl van de beginjaren, waarin gebruik wordt gemaakt van stevige lijnen, felle kleuren maar eenvoudige afbeeldingen zoals doodskoppen of hartjes. We kennen deze stijl voornamelijk van zeemannen of ruige bonken die er op uit trokken om de wereld te zien. Als ze dan thuis kwamen konden ze een kunstwerkje laten zien wat ze ergens in een ver land op hun arm hadden laten zetten: een doorboord hart, een anker of een wulpse dame. Veel van dit soort zeemanstatoeages zijn uitingen van geloof, bijgeloof en symboliek. Een windroos of zwaluw stond voor de eerste vijfduizend zeemijlen, de Griekse god van de zee Poseidon stond voor het passeren van de evenaar en een afbeelding van een geisha of een draak stond voor een exotisch bezoek. Een haan op de rechtervoet werkte als bescherming tegen de verdrinkingsdood. In de Amerikaanse marine waren tatoeages van naakte dames een tijd lang taboe. Wie in dienst kwam, liet eerst keurig een badpak over zijn pin-up tatoeëren. Hoewel deze stijl eigenlijk nooit is weggeweest, is deze wel weer in opkomst doordat de stijl van de 50-er jaren wat populairder wordt. Hartjes, ankers en zwaluwen lijken hun comeback gemaakt te hebben en niet alleen onder zeelui of motorrijders. Veel vrouwen kiezen vandaag de dag voor een old school tattoo op de rug of borst en veel mannen gaan voor de Sailor Jerry tatoeages op de onderarm.

Old School Tattoo. Bron: Flickriver

Old School Tattoo. Bron: Flickriver

Old School Tattoo. Bron: Tattoostime

Old School Tattoo. Bron: TattoostimeOld School Tattoo. Bron: Tattoonet

Old School Tattoo. Bron: Tattoonet

Celtic

Dit is een oude stijl die al in de Romeinse tijd werd gebruikt om soldaten van Ceasar af te schrikken. De Kelten waren een mysterieus en krijgslustig volk. Hun gezag was niet centraal maar de gemeenschappelijke cultuur bond dit volk. Het Keltisch geloof was grotendeels gebaseerd op de natuur. Hierbij speelden niet alleen de vier elementen een belangrijke rol, maar ook de dierenwereld.
De Keltische cultuur werd gekenmerkt door symbolen. Die waren te onderscheiden tussen pictische en abstracte symbolen. Pictische symbolen zijn moeilijk te achterhalen maar de afbeeldingen zijn in vier groepen te verdelen: lijnen, objecten, abstracte symbolen en dieren. Bij de abstracte symbolen vind je vooral vormen die ergens voor staan, bijvoorbeeld de triskelion: het symbool voor mannelijkheid en competitie. Maar ook was er het Keltische kruis, wat een Christelijk kruis is in combinatie met de zonneschijf.

Celtic Tattoos. Bron: TattooLikes

Celtic Tattoos. Bron: TattooLikes

Celtic Tattoo. Bron: Soul Shepherding

Celtic Tattoo. Bron: Soul Shepherding

Celtic Tattoo. Bron: tattoovoorbeeld.com

Celtic Tattoo. Bron: tattoovoorbeeld.com

Indian Art

Er is tegenwoordig veel vraag naar Indianen tattoos, mensen zijn gefascineerd door hun manier van leven in harmonie met de natuur. Het is vaak heel gedetailleerd werk en divers. Denk aan typische Indianen afbeeldingen zoals wolven, veren en totempalen maar ook aan adelaars en paarden. Ook tatoeages van spirituele gidsen zijn populair, vrouwen kiezen vaak voor een dromenvanger.
De tattoo cultuur van de Indianan leeft al duizenden jaren, ze zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Er waren heel veel diverse redenen waarom de Indianen getatoeëerd werden. Ze werden gebruikt als tekenen van een overwinning, of onderscheid tussen stammen en regio’s waardoor de afkomst van de Indianen aan hun tattoo kon worden herkend. Ze geloofden dat tattoos hen een bovennatuurlijke krachten gaven. Ze tatoeëerden bijvoorbeeld een dier of een mythisch wezen in de hoop hun kracht over te nemen.

Indian Art Tattoo. Bron: About A Photographer

Indian Art Tattoo. Bron: About A Photographer

Indian Art Tattoo. Bron: Rank My Tattoos

Indian Art Tattoo. Bron: Rank My Tattoos

Indian Art Tattoo. Bron: Last Sparrow Tattoo

Indian Art Tattoo. Bron: Last Sparrow Tattoo

Dotwork

Dotwork wordt ook wel pointillisme genoemd. Het is een kunstvorm waarbij een tekening wordt opgebouwd uit ongemengde stippen, de dots, die heel dicht naast elkaar worden gezet. Van een afstand mengen deze stippen zich dan met elkaar en geeft het een heel mooi resultaat. Dotwork is een artistieke stroming die aan het eind van de negentiende eeuw in Frankrijk is ontstaan. In die tijd werd het nog niet als tatoeëer techniek gebruikt, dat gebeurt namelijk pas sinds kort. Door de vele mogelijkheden en speciale effecten wint het razendsnel aan populariteit. Dotwork tattoos zijn vaak een mix van Afrikaanse afbeeldingen, Polynesische symbolen maar ook moderne geometrische vormen.

Dotwork Tattoo. Bron: Dillon Forte

Dotwork Tattoo. Bron: Dillon Forte

Dotwork Tattoo. Bron: FREEMASONRY & ESOTERICA

Dotwork Tattoo. Bron: FREEMASONRY & ESOTERICA

Dotwork Tattoo. Bron: Modblog - Dotwork Tattoos

2 Dotwork Tattoo. Bron: Modblog – Dotwork Tattoos

Cartoon

Bij deze stijl worden tekenfilmfiguren of striphelden op de huid geplaatst met volle kleuren. Deze stijl heeft niet zo zeer een diepgaande geschiedenis of dergelijke motivaties maar het levert wel leuke plaatjes op.

Cartoon Tattoo. Bron: Living in a grown up world

Cartoon Tattoo. Bron: Living in a grown up world

Cartoon Tattoo. Bron: Pinterest

Cartoon Tattoo. Bron: Pinterest

Cartoon Tattoo. Bron: Tumblr - Mytattoolife

Cartoon Tattoo. Bron: Tumblr – Mytattoolife

Maar dit is nog niet alles, er zijn nog veel meer stijlen. Tatoeages zijn meer dan alleen een kunstvorm. Ze vinden hun oorsprong in tradities en culturen van beschavingen van duizenden jaren geleden. Door middel van tatoeages leven deze culturen voort.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s