Tattoo Stories

Pippi Kragtwijk

SPIJT

Leave a comment

Spijt van je tattoo… Dat overkomt 20% van de mensen met een tatoeage. Dit bleek uit onderzoek van de Amerikaanse Texas Tech University uit 2009. Volgens de dermatologen die het onderzoek uitvoerden ligt de gemiddelde leeftijd dat mensen een tatoeage nemen rond de twintig jaar. Maar de twijfel slaat gemiddeld tien jaar later toe. Vooral getatoeëerde namen worden verwijderd maar ook uit de mode geraakte plaatjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om je tatoeage te laten verwijderen. ‘’Ik schaamde me verschrikkelijk’’, zegt Tara die veel spijt had van haar tatoeages en nu haar eigen laserkliniek Laser-Inc heeft.

De belangrijkste redenen om een tatoeage te verwijderen zijn in 57% van de gevallen uit schaamte en in 38% van de gevallen omdat er een nieuwe baan op het pad komt. Ruim zes op de tien mensen die hun tatoeage laten verwijderen is vrouw. Dit komt volgens de dermatologen doordat vrouwen meestal gevoeliger voor kritiek zijn dan mannen.
Tara nam als rebelse puber een aantal tatoeages waar ze later zoveel spijt van kreeg dat ze zelfs niet meer durfde te zwemmen met haar dochtertje. ‘’Toen ik mijn dochter kreeg veranderde mijn leven. Ik veranderde, mijn gedachten veranderden en mijn mening veranderde. Ook mijn lichaam veranderde, maar de tatoeages bleven.’’ Na een aantal mislukte behandelingen ging de tatoeage geleidelijk weg maar mooi is het nooit geworden. Tara’s pad was bepaald. ‘’Ik moest mensen helpen veilig van hun tatoeage af te komen en dus heb ik mij gespecialiseerd in huid- en lasertechnologie.’’

In de kliniek van Tara gebruiken ze een lasertechniek om de tatoeage te verwijderen maar er zijn andere manieren om je tattoo te laten verdwijnen. Je kun je tatoeage laten coveren. Er wordt dan een nieuw plaatje over de tatoeage heen getatoeëerd, een plaatje waar deze persoon dan hopelijk wel blij mee is. Je kunt je tatoeage ook laten wegsnijden. Dit wordt echter wel als een echte operatie gezien. Je bent dan wel helemaal van je tatoeage af maar er blijft wel een groot litteken achter. Er zijn nog een aantal technieken maar deze zijn veel minder bekend en worden veel minder gebruikt dan de meest gebruikte techniek van het moment: het weg laseren van de tatoeage. Deze techniek wordt als de meest effectieve manier gezien om je tattoo te laten verwijderen. Er wordt dan een intense lichtflits op de huid geprojecteerd en dit zorgt voor een onderhuids schaafwondje. Helaas verdwijnen de meeste tattoos met deze techniek alsnog niet helemaal, er zullen altijd wel restanten op de huid zichtbaar blijven: littekens, kleurresten van de tattoo of huidskleurverschillen.

Aan deze behandelingen hangt ook een behoorlijk prijskaartje. Gemiddeld heeft een tatoeage 8 tot 10 behandelingen nodig voor een mooi resultaat. Er moet tussen elke behandeling 6 weken tijd zitten en je mag gedurende het traject niet in de zon met de tatoeage. De gemiddelde prijs van een behandeling is vanaf 45 euro, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de tattoo.

Maar waarom nemen mensen een tattoo waar ze waarschijnlijk later spijt van zullen krijgen? De redenen zijn divers, 28% van de van de ondervraagden van het onderzoek van de Texas Tech University gaf aan het gewoon een keer meegemaakt te willen hebben. Maar 77% deed het om zich uniek te voelen of zagen het als een teken van onafhankelijkheid. Tatoeages worden vaak gezet als mensen in een bepaalde stemming zijn: je bent een tijdje heel erg fan van een bepaalde band of cartoonfiguur, wilt indruk maken op je vrienden of bent onwijs verliefd. Over dit laatste onderwerp is een leuke documentaire, die ik erg aanraad, gemaakt door Frans Bromet. Hij ging op Valentijnsdag op zoek naar liefdestatoeages en stelde de vraag: wat als deze liefde over is?

Dokument – Onder de Huid

Deborah. Foto: Sanne Donders

Deborah. Foto: Sanne Donders

Wat een geheel andere reden is om spijt te hebben van je tattoo, maar een reden die ook veel voorkomt, is dat de tattoo niet professioneel is gezet: hij is mislukt. Deborah was helemaal blij toen ze als cadeautje voor haar verjaardag een bon van Groupon kreeg om een tattoo te laten zetten in Rotterdam. Twee uur tatoeëren voor 89 euro. Maar wat een mooi cadeau had moeten zijn liep uit op een nachtmerrie.  Op haar buik had een mooie lotus met haar naam in het Arabisch moeten staan. Maar in plaats daarvan werd haar naam fout gespeld en moest ze een hiv-test ondergaan. ‘’Ik heb slapeloze nachten gehad. Ik mocht tijdens de behandeling door even kijken en ik vond het verschrikkelijk. Hij had er zelf maar wat van gemaakt, uit de losse pols. Het was helemaal niet wat ik wilde’’, aldus Deborah. Nog voordat de tattoo af was, vluchtte ze de zaak uit. Nadat haar verhaal in de media had rond gecirculeerd, bood tattooshop Queen of Rings in Rotterdam aan haar tatoeage kosteloos te coveren. Hoe dat ging en wat het resultaat was, kun je in het onderstaande filmpje zien.

Het lijkt misschien alsof het verwijderen of verdwijnen van een tatoeage tegenwoordig tegen een aardig prijsje erg mooi kan worden gedaan. Maar houdt rekening met een goed litteken, lichamelijke ongemakkelijkheden zoals het niet in de zon kunnen zijn voor een lange tijd en het prijskaartje. Denk dus goed na over de tatoeage die je wilt laten zetten. Heb je het idee om een tattoo te laten zetten, laat er nog wat maanden over heen gaan. Als je hem laat zetten: controleer of de shop waar je hem laat zetten wel het logo van de Nederlandse Bond voor Tatoeëerders en een jaarcertificaat heeft. Doe je dit niet, dan heb je kans op net zo’n nachtmerrie als die van het Belgische meisje Kimberley die drie sterretjes boven haar oog wilde tatoeëeren en er wakker werd met 56…

Maar wellicht is voor Kimberley deze foundation nog een idee…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s