Tattoo Stories

Pippi Kragtwijk

Tattoos en hun geschiedenis

1 Comment

Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie hadden in 2011 ongeveer 31% van de mensen tussen de 18 en de 29 jaar een tattoo. Hans Dijkstra van de Nederlandse Bond van Tatoeëerders vertelt dat het steeds populairder wordt. “Door de vele thuis tatoeëerders die er tegenwoordig zijn, is het moeilijk te vertellen hoeveel mensen nou precies een tattoo hebben. Maar dit zal zeker op 1/3de van de Nederlandse bevolking neerkomen.” Maar hoe is dit ooit begonnen? Ik neem jullie mee in het verleden van de tattoo, wat eigenlijk afstamt van het woord Tatu.

De eerste tatoeages
Tegenwoordig worden tattoos vaak als kunst op het lichaam gezien. Vroeger hadden tatoeages hele andere functies en culturele betekenissen. De eerste bekende tatoeages zijn zo’n 14.000 jaar oud. In die tijd werden tattoos gebruikt als nagedachtenis aan een overledene. Er werden dan kleine wondjes bij de rouwende gemaakt en daarin werd het as van iemands verbrandde lijk gestrooid. Als het wondje dan zou genezen bleef er een zwart vlekje over.

De methode die ons meer bekend voor komt ontstond zo’n 8.000 jaar geleden. Toen werd het mogelijk met een naald duidelijke vormen en ontwerpen te maken.

In 1991 werd er in de Alpen van Italië een bevroren lijk gevonden. Het was Ötzi, die we misschien allemaal nog wel kennen van onze geschiedenislessen. Hij bleek zo’n 5.300 jaar oud te zijn en zat onder de tatoeages. Het zijn de tot nu toe oudste gevonden tatoeages. Andere zijn gevonden bij 4.000 jaar oude Egyptische mummies. Ook is bekend dat in die tijd Chinese krijgers deze gebruikten om respect af te dwingen. Vanaf dat moment verdwenen en kwamen tatoeages in de loop der tijd.

Afbeelding

De bekende tattoo van Ötzi. Bron: Science Ink van Carl Zimmer

Tattoos en hun functies
Enige tijd later maakten de Christenen er een gewoonte van hun geloofsovertuiging te tatoeëren. Het waren bijvoorbeeld kruisvaarders die terug kwamen van hun kruistochten en als aandenken aan hun heilige opdracht zich lieten tatoeëren. Het geloof van de Joden daarentegen verbood hen tatoeages te nemen. Nog later werden tattoos gebruikt om misdadigers of slaven te brandmerken, zo waren ze makkelijk te herkennen.

Na deze tijd verdween de tattoo. Toen kapitein James Cook in 1769 terug kwam van zijn Zuidzeereizen leefde het bestaan van de tattoo weer op. Hij vertelde wat hij gezien had bij de Tahitiaanse bevolking in Polynesië. In deze tijd  ontstond de bekende zeemeeuw, die zeelieden lieten tatoeëren en stond voor de ziel van een dode zeeman. Door dit te doen zou hij in het hiernamaals voortleven. In India werden tattoos gebruikt als kaste tekens en in Kongo, inwoners van het tegenwoordige Congo, werden kinderen heel jong getatoeëerd om niet ergens voorgoed bij stammen in het bos terecht te komen.

Maori
Later ontdekte men de Maori’s in Nieuw-Zeeland. Men was zeer onder de indruk van de tatoeages die het hele lichaam bedekte. Deze stam gebruikte de onderdelen van de tatoeages om aan te geven wie welke plaats bezat in de lokale omgeving en gaven deze ook door aan volgende generaties. Een niet getatoeëerde Maori werd niet toegelaten tot het dodenrijk en zo zou de geest nooit rust kennen. De pracht van deze tatoeages zorgde helaas ook voor een verschrikkelijke verzamellust van Europese musea: de huid en zelfs complete hoofden van Maori werden tentoongesteld.

Afbeelding           Afbeelding

Techniek
Tot het einde van de 19de eeuw werden tatoeages handmatig gezet, dus niet met elektrische apparatuur. De interesse bleef groeien en in 1864 kwam de eerste professionele tattooshop in New York. De eerste tatoeëermachine van Samuel F. O’Reilly in 1891 zorgde voor nog meer belangstelling.

In 1897 was zo’n 75% van de New Yorkse vrouw getatoeëerd. Vanaf die periode steeg en daalde de populariteit van de tattoo, maar de tattoo is nooit meer verdwenen. Enkele mensen waarvan je het niet snel zou verwachten hadden een tattoo. Zo had Roosevelt zijn familiewapen als tatoeage en had Stalin een doodskop op zijn borst.

(Met dank aan: Watweetje ‘http://watweetje.blogspot.nl/2011/04/percentage-nederlanders-met-een.html’, Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie ‘http://www.dchg.nl/publicaties/tijdschriften/nederlands-tijdschrift-voor-dermatologie-en-venereologie’, InfoNu.nl ‘http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/62858-de-geschiedenis-van-de-tatoeage.html’, Nederlandse Bond voor Tatoeëerders ‘http://www.tattoobond-nbt.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=61’ en Dutch Tattoo ‘http://www.dutchtattoo.nl/s5main.htm’)

Advertisements

One thought on “Tattoos en hun geschiedenis

  1. Pingback: Street Talk: Vrouwen & Tattoos | Tattoo Stories

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s